fbpx
+36 30 383 1600 kinga@kolorfool.hu

Rózsaszín Október

Szerző: szept 30, 20190 hozzászólás

Képek: Pinterest

Ugye szinte mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, rokona, vagy barátja, aki megküzdött a mellrákkal, vagy épp most gyógyul belőle? Elrettentő, hogy nem csak egy, hanem több ilyen esetről is tudok az ismeretségi és baráti körömben. És most nem a legmagasabb kockázatú korcsoportról beszélek, kimondottan fiatalok azok a barátaim, akik megküzdöttek vagy küzdenek vele. Magyarországon élete során minden tizedik nő érintetté válik. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, rengeteg figyelemfelkeltő programmal szerte a világban, én pedig ezzel az írással indítom a hónapot, és buzdítok mindenkit arra, hogy vizsgálja meg önmagát, vagy ami még biztosabb, jelentkezzen be szűrővizsgálatra. Most!

Amikor nyár elején megtudtam, hogy Betti nem csak a kánikula miatt vágatta rövidre a haját, értetlenül álltam, és csak repkedtek a fejemben a miértek. Egészséges életet él, kiegyensúlyozott, sportol, szép családja van. Sőt, nemrég született a pici babája, meg amúgy is tök fiatal. Most akkor hogy is van ez? Még első lányom születésekor olvastam, hogy a hosszan tartó szoptatás például csökkenti a mellrák kockázatát. Ó, szuper, hiszen most épp negyvenegyedik hónapja szoptatok életem során…de most már tudom, nem építhetek erre sem…bárkivel bármikor megtörténhet…a rák nem kérdezi jókor jön -e? Ezért kötelességem mindent megtenni annak érdekében, hogy a bajt elkerüljem. De mégis mit tehetek? Hisz nincs semmi “garancia”. Az egyetlen megoldás: a rendszeres szűrővizsgálat. És most azért is írok erről, mert nem lehet elégszer leírni: Az időben felismert és kezelt mellrák 95%-ban gyógyítható. Így csak azt tudom javasolni, hogy amellett, hogy odafigyelsz egészségedre, kezdj el figyelni Magadra. Ne hagyd ki a szűrővizsgálatokat, de még van pár dolog amit megtehetsz magadért: fejezd be önmagad sanyargatását, légy büszke arra aki vagy, szánj időt pihenésre, feltöltődésre. Fogadd el, és szeresd azt aki vagy, kívül belül, mert ez alapfeltétele annak, hogy egészséges maradj, vagy, hogy egy esetleges betegségből mihamarabb meggyógyulj. A női mell a nőiesség szimbóluma, annak megbetegedése nem csak a végzetes kimenetel lehetősége miatt riasztó. A gyógyulás pedig senkinek sem zökkenőmentes, ha sikerül is kis “karcolásokkal” megúszni, hihetetlen erő, hit, bátorság és kitartás, rengeteg megpróbáltatás végigmenni az úton. Bettinek hálás vagyok, hogy megosztja veletek is, miken ment és megy keresztül. Én bevallom, hogy miatta nyitottam ki a szememet, és vettem észre, hogy mennyien csinálják végig rezzenéstelen arccal a küzdelmet, soha nem panaszkodva, mindig csak előre nézve. Mindenki egy hős, aki ezt a harcot vívja. És sokszor a külvilág ebből mit sem sejt. Amilyen naiv vagyok, én azt hittem pusztán stíluselem a fejkendő, hiszen olyan jól áll sokaknak, a parókákat meg észre se venni ha valaki azt választja. Betti azt mondta neki teljesen komfortos paróka nélkül, otthon kendő nélkül jár, csak utcára viseli. Amin most keresztül megy egy rossz álom, nagyon mélyen érintett, ahogy beavatott a részletekbe

 

“Hazudnék, ha azt mondám nem sejtettem semmit. Mert igenis rossz előérzetem volt. Éreztem valamit a mellemben, bár egy szoptatós mellben azért elég sok minden előfordul. Mégis, amikor ott a rendelőben kimondták az ítéletet, az vérfagyasztó volt. Terhesség alatt kialakuló mellrák. Báng. Mintha egy filmen peregtek volna az események, hiszen ez velem nyilvánvalóan nem történhet meg. Nincs a felmenőim között rákos beteg, nem iszom, nem dohányzom, kiegyensúlyozott, stresszmentes, boldog életet élek, egész életemben sportoltam, szültem négy gyermeket, sokáig szoptattam őket, épphogycsak betöltöttem a negyvenet, ez mind-mind védettséget ad. Vagy mégsem? Nem, sajnos nem, ma már tudom. A diagnózis után összetörtem. Négy csodálatos gyermekem van, a legnagyobb 10 éves, a legkisebb három hónapos volt akkor. Csalódott, dühös és szomorú voltam, eltemettem magam. Kerestem az okokat, a “hibást”, hogy vajon mit ronthattam el, miért pont én kerültem ebbe a helyzetbe? Sportoló múltam, nomeg a családom gyorsan kirángatott a gödörből és harci üzemmódba kapcsolt. Rájöttem, ha visszafelé nézek és az okokat kutatom, azzal csak az energiámat pazarlom. Az erő pedig a gyógyuláshoz kell, mert más opció nincs. A kemoterápiás kezelések hamar elkezdődtek és még most is tartanak. Igen, jelenleg is “úton vagyok”, de ma már tudom, hogy a mellrák után is van élet. Nem könnyű, valóságos lelki és fizikai hullámvasút, mégis rögeszmésen keresem a jót mindenben és többé nem félek! Bízom magamban és a fantasztikus családomban, akik minden pillanatban mellettem állnak és támogatnak. A barátaim, ismerőseim és igen, még ismeretlenek is olyan erőket mozgósítottak bennem, amiről korábban fogalmam sem volt, hogy nekem ilyen van. Próbatétel ez, amihez Isten erőt és segítőket is adott nekem. És én élni fogok vele! Védettség sajnos nem létezik a rák ellen, de rengeteget tehetünk magunkért a rendszeres szűrővizsgálatokkal. Az idejében felismert betegség ugyanis gyógyítható! Felejtsük el a kifogásokat, ennyit igenis kötelességünk rendszeresen megtenni magunkért és családunkért!”

Ugye te is elmész szűrővizsgálatra?

 

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + négy =

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF